Кухонні мийки

Мийка — один з ключових функціональних елементів кухні, якість якого визначає зручність, ефективність, гігієнічність і естетичність приміщення в цілому. Щоб мийка служила довгі роки і тішила око, звертаємо вашу увагу на наступні моменти, які потрібно враховувати при покупці.

Форма чаші

Важливо розуміти, що форма чаші і самої мийки — два різних поняття, які не завжди збігаються, однак обидва впливають на її зручність і функціональність. Почнемо по порядку. Форма чаші. В першу чергу вона впливає на зручність роботи і догляду за мийкою. За цим критерієм раковини поділяються на 3 основних різновиди:

  • Квадратний. Найбільш поширена конфігурація чаш, зручна для приготування їжі або миття посуду. Рівнобічна форма робить їх універсальними, придатними практично під будь-планування приміщення.
  • Прямокутний. Цей варіант також користується популярністю завдяки своїй місткості, проте встановлюється найчастіше на витягнутих стільницях. Можливий варіант її поперечного монтажу для економії вільного простору, проте таке розташування не завжди зручне.
  • Круглий. Хоча цей варіант і менш поширений, ніж попередні два, його безперечною перевагою є простота очищення за рахунок відсутності гострих кутів.
  • Досить часто зустрічаються мийки з трикутною і трапецевидной формою чаші — як правило, це моделі з кутовим розташуванням для компактних приміщень. Іноді в продаж надходять моделі зі складною фігурною конфігурацією, проте вони представлені в набагато меншому числі.

Форма мийки

Форма мийки може як повторювати конфігурацію чаші, так і відрізнятися від неї. В основному це визначається наявністю функціональних зон. Наприклад, моделі з круглою чашею можуть доповнюватися бічним крилом, і тоді в цілому мийка приймає прямокутну форму з округленими кутами.

Розмір чаші

Тут важливі два основних параметри, що впливають на розміщення мийки в кухонному приміщенні і зручність роботи в ній, а саме:

Глибина чаші

Найбільш раціональне її значення-16-20 см. При роботі в більш глибоких мийках доведеться сильніше нахилятися, що викликає біль в суглобах і м'язах, в дрібних незручно мити великий посуд, до того ж з них сильніше розбризкується вода і жир.

Величина мийки

Вибираючи раковину на кухню, простежте, щоб відстань від її країв до стіни і кромки стільниці (при установці на тумбу — до її торців) було не менше 5 см.

Якщо розмір кухні не дозволяє встановити велику мийку, виберіть модель меншого розміру, але більшої глибини — це допоможе компенсувати недолік місткості.

Матеріал мийки

Цей параметр визначає такі характеристики обладнання, як масу, міцність, зносо- і термостійкість, зовнішній вигляд і простоту догляду. Сьогодні у продажу можна зустріти мийки з наступних матеріалів:

  • Метал. Найбільш поширений варіант — моделі з нержавіючої сталі, покритої шаром хром-нікелевого сплаву. Їх перевагами є легкість, міцність, термостійкість, несприйнятливість до корозії і низька вартість. До недоліків таких мийок варто віднести швидке поява потертостей і подряпин (особливо на полірованих), а також високу гучність, хоча її можна усунути з допомогою шумопоглинаючою підкладки. Є моделі з емалевим покриттям, проте вони чутливі до ударних навантажень, від яких можуть утворюватися відколи з подальшим іржавінням сталевої основи. Мийки з нержавіючої сталі виконуються цільнотянутимі (безшовними) або з одним зварним швом (що погіршує якість виробу). Такі моделі добре вписуються в будь-який інтер'єр, проте найчастіше встановлюються в сучасних кухнях. Для приміщень в стилі ретро і кантрі випускаються мийки, виготовлені з латуні або бронзи.
  • Кераміка. Популярний варіант для обладнання кухні в класичному стилі і пов'язаних з ним напрямках інтер'єрного дизайну, а також кантрі або ретро. Керамічні мийки виготовляються з щільного фаянсу або порцеляни, в залежності від ціни можуть мати гладке захисне покриття, що запобігає вбиранню бруду в пори матеріалу. З їх функціональних переваг варто відзначити безшумність, простоту очищення і стійкість до появи подряпин, однак такі моделі мають велику вагу (що позначається на зручності монтажу), схильні сколів і розтріскування при ударах і відрізняються високою вартістю.
  • Штучний (литтєвий) камінь. Цей матеріал являє собою полімер-мінеральний композит, в якому гранітна, мармурова або кварцова крихта виступають наповнювачем, а акрил — зв'язуючим компонентом. Безперечними достоїнствами мийок зі штучного каменю є багатство форм і забарвлень, менша товщина стінок і відносна легкість, стійкість до ударів і появи подряпин, малошумність. Але при контакті з розпеченою сковородою або каструлею їх поверхню в точці дотику може розплавитися, також вони схильні до фарбування природними і штучними барвниками. Завдяки різноманітності форм і відтінків мийки зі штучного каменю підходять як для традиційних, так і для сучасних інтер'єрів в стилі хай-тек, мінімалізм.

Найдоступніший за ціною варіант (при інших рівних) — сталеві раковини, особливо їх емальована різновид. Найбільш дорогими є моделі з кераміки, крім того, вони вимагають обережного поводження, а їх ремонт у разі появи тріщин неможливий. Мийки з штучного каменю мають оптимальне поєднання вартість-практичність-дизайн, сьогодні вони складають гідну альтернативу першим двом різновидам.

Наявність і число функціональних секцій

Ця характеристика безпосередньо визначає зручність роботи користувача і можливість виконання ним відразу декількох паралельних операцій. Функціональними зонами, крім основної чаші, є:

  • Бічне крило. Може розташовуватися як з одного, так і з двох сторін, мати великий і малий розмір, прямокутну, трапецієподібну або трикутну форму (залежно від конфігурації мийки). Використовується головним чином для сушіння вимитого посуду, але часто використовується як додаткова робоча поверхня для оброблення продуктів.
  • Додаткова чаша. У продажу є мийки з 1-4 відсіками на додачу до основного, що істотно збільшує її функціональність — в них можна полоскати посуд, мити овочі або фрукти, розморожувати м'ясо та здійснювати інші операції. Додаткові чаші можуть бути аналогічні основній за розміром і глибині або ж відрізнятися від неї в меншу сторону. Їх розташування в мийці також варіюється в залежності від моделі. Такі чаші часто оснащуються власним зливом, вкладними вставками з отворами для сушіння посуду, промивання продуктів.

Варто враховувати, що наявність функціональних зон впливає на загальний розмір мийки, а також (в залежності від конкретної конфігурації) місткість основної і додаткових чаш.

Спосіб монтажу

Цей критерій визначає, якого типу кухонного гарнітура підходить конкретна модель, і як вона буде виглядати в інтер'єрі кухні. За способом установки мийки поділяються на:

  • Накладна. Встановлюються на тумбу, закриваючи її верхню частину на зразок кришки. Як правило, такі моделі використовуються на кухні, обладнаної корпусними меблями.
  • Врізні. Найбільш поширений варіант для стільниці, в якій для таких мийок спеціально вирізається отвір. При цьому раковина частково виступає над її поверхнею, що сприяє скупченню води і бруду біля кромки.
  • Вбудовувані. Встановлюються майже так само, як попередні, але в один рівень з поверхнею стільниці. Такі раковини простіше в прибиранні і гігієнічніше, але складні в монтажі, який доступний тільки професіоналам.
  • На ринку також є досить рідкісні підстільні мийки. Вони монтуються нижче рівня стільниці, за рахунок чого виглядають оригінально та естетично, також відрізняються високою гігієнічністю і зручністю в обігу. Однак їх вартість вище, ніж у врізних і вбудованих.